ACTUALITATE

14 ONG-uri solicită autorităţilor o analiză complexă a celor mai recente manifestaţii publice

post-img

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au semnat o declaraţie prin care îşi exprimă profunda dezamăgire cu privire la modul în care autorităţile din Republica Moldova şi-au exercitat atribuţiile în legătură cu întrunirile publice care au avut loc în Chişinău pe 26-27 august şi 1 septembrie.

IPN scrie că organizaţiile solicită autorităţilor publice competente, în special Primăriei municipiului Chişinău, Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale, investigarea minuţioasă a tuturor plângerilor depuse în legătură cu respectivele evenimente, dar şi publicarea în termeni restrânşi a rezultatelor analizei şi investigaţiilor. De asemenea, solicită abţinerea pe viitor de la acţiuni care creează pericole de altercaţii între protestatari, precum  şi respectarea cu bună credinţă a legislaţiei cu privire la întrunirile publice. Primăria municipiului Chişinău şi poliţia să dea explicaţii publice într-un termen restrâns de ce a admis organizarea manifestaţiei Partidului Şor la 26 august în PMAN, chiar dacă acesta nu a depus declaraţie prealabilă, manifestaţia nu era spontană şi la ea participau mai mult de 50 de persoane.

Semnatarii declaraţiei condamnă şi restricţionarea accesului jurnaliştilor la  evenimentele din 26-27 august şi inacţiunea poliţiei atunci când reprezentanţii Partidului Şor au îmbrâncit jurnaliştii. Ei solicită Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne să investigheze prompt şi imparţial cazurile semnalate inclusiv în declaraţia ONG-urilor de media din 28 august. Organizaţiile sunt nemulţumite şi de faptul în care poliţia a dispersat protestatarii de la monumentul lui Ştefan cel Mare în dimineaţa zilei de 27 august. Ei califică drept ilegală şi dispersarea şi ridicarea bunurilor grupului civic de protestatari de la OccupyGuguţă din dimineaţa aceleiaşi zile.

ONG-urile califică drept excesive acţiunile poliţiei şi administraţiei Guvernului din 1 septembrie împotriva participanţilor la Marşul Centenar, dar şi acţiunile disproporţionate şi provocatoare ale poliţiei, care a sechestrat autobuzele şi a intervenit în forţă, deconectarea luminii în locul desfăşurării manifestaţiilor şi intimidarea participanţilor prin prezenţa masivă şi înarmată a poliţiei şi trupelor speciale de intervenţie.

Semnatarii declaraţiei sunt: Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International – Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Politici Externe, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centru pentru Jurnalism Independent, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Centrul National de Mediu, Comunitatea Watchdog.md, CPR Moldova, Institutul pentru Politici Publice şi Transparency International – Moldova.