121 de persoane, documentate la frontieră pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a bolilor epidemice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

121 de persoane, documentate la frontieră pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a bolilor epidemice

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 9 778 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 4 946 traversări persoane, dintre care 2 979 treceri la frontiera moldo-română, 1 386 treceri la frontiera cu Ucraina şi 581 treceri aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:
PTF Leuşeni – 1 198 traversări persoane;
PTF Giurgiuleşti-Galaţi -  763 traversări persoane;
PTF Sculeni - 658 traversări persoane;
PTF Aeroportul Chişinău – 581 traversări persoane;
PTF comun Criva - 297 traversări persoane.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, poliţiştii de frontieră au înregistrat următoarele acţiuni ilegale:
- un cetăţean străin a depăşit termenul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova;
- un conducător auto a încălcat regulile de folosire a vinietei;
- patru persoane au fost  identificate cu consemn naţional;
- 121 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice (art.76' al CC al RM).

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 9 778 persoane şi completate 4 850 fişe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecţiei de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr.33 a CNESP din 28 septembrie 2020, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în continuare stabileşte lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi. Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor şi apatrizilor care declară că vin din ţările clasificate ca zonă verde şi se interzice celor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie, cu excepţii. Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile. Este important dacă punctul de pornire este situat într-o ţară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei au fost tranzitate ţările clasificate ca zonă roşie, persoana este calificată ca venită din zona roşie.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:
- Giurgiuleşti-Galaţi, rutier – Giurgiuleşti-Reni, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Leuşeni-Albiţa, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Palanka-Maiaki-Udobnoe, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian - Criva-Mamalîga, rutier.

Similare
RECOMANDĂRI