12 mai, Ziua Internaţională a Asistentului Medical
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

12 mai, Ziua Internaţională a Asistentului Medical

Se desfăşoară în acest an sub tema „Asistentul medical este o voce – Sănătatea este un drept al omului”. Deşi mulţi oameni consideră că cei mai importanţi oameni din sistemul de sănătate sunt medicii, s-a dovedit de-a lungul timpului că asistenţii medicali joacă un rol cheie în toate instituţiile noastre medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor.

Asistenţii au un bogat bagaj de cunoştinţe şi abilităţi căpătate în mulţi ani de de perfecţionare şi dezvoltare profesională, lucrează în medii dificile, în care stresul extrem este doar o parte a condiţiilor locurilor de muncă. Asistentele contribuie la aducerea unei noi vieţi în lume, la îngrijirea neobosită a celor bolnavi şi răniţi.

Ziua Internaţională a Asistentului Medical

Totul a început în 1953, când Dorothy Sutherland, oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educaţie şi Bunăstare din S.U.A., a contactat Preşedintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea "Zilei Asistenţilor". Propunerea ei nu a fost acceptatăîn acel moment. Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali a început să-i sărbătorească pe asistenţi din 12 mai din 1965.

12 mai este ziua în care s-a născut Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenţei medicale moderne şi fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume. În ianuarie 1974, această zi a devenit oficial Ziua Internaţională a Asistenţilor. În fiecare an de atunci, ICN pregăteşte şi distribuie ceva numit Kitul Zilei Internaţionale a Asistenţilor, care conţine materiale educaţionale şi de informare publică, pentru a fi utilizate de asistente medicale de pretutindeni.

În România, există Facultatea de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Similare