11 ani de la evenimentele din aprilie 2009
Sursa foto:basarabia.md Vizualizari:

11 ani de la evenimentele din aprilie 2009

Astăzi se împlinesc 11 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când zeci de mii de tineri, susţinuţi de către opoziţia de atunci, au ieşit în stradă la un protest paşnic faţă de fraudarea alegerilor parlamentare câştigate de către Partidul Comuniştilor. Protestele au degenerat în violenţe, fiind devastate clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului.

Zeci de tineri au fost reţinuţi şi bătuţi în comisariatele de poliţie, fiind impuşi să treacă prin aşa-numitele „coridoare ale morţii”. Cel puţin o persoană a fost omorâtă în bătăi de poliţişti. Este vorba de Valeriu Boboc, a cărui moarte a fost recunoscută de autorităţi, există însă suspiciuni că numărul celor decedaţi a fost mai mare. Potrivit Amnesty International, în timpul protestelor de atunci, poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor de poliţie.

Până în prezent, însă, torţionarii nu au fost pedepsiţi, iar Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în mai multe cazuri legate de 7 aprilie .

Potrivit datelor Procuraturii Generale, până în prezent peste 100 cauze penale au fost pornite în privinţa persoanelor care au participat activ pe data de 7 aprile 2009, la dezordinile în masă, însoţite de devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului.

Fostul ministru de Interne de atunci, Gheorghe Papuc, precum şi poliţistul Ion Perju, acuzat de uciderea lui Valeriu Boboc, au fost condamnaţi la privare de libertate, dar niciunul dintre ei nu stau după gratii.

Deşi au trecut 11 ani de la acele evenimente, opinia publică nu ştie încă cine a provocat violenţele.
Similare
RECOMANDĂRI