103 ani de la Congresul ostaşilor moldoveni din 1917
Sursa foto:imagine simbol/centenarulromaniei.ro Vizualizari:

103 ani de la Congresul ostaşilor moldoveni din 1917

Se împlinesc 103 ani de la Congresul ostaşilor moldoveni, desfăşurat la Chişinău, în perioada 20 octombrie – 28 octombrie 1917.

Congresul desfăşurat în sala Eparhială din Chişinău, a reunit peste 700 de ostaşi, ofiţeri, soldaţi şi marinari, de pe toate fronturile. Militarii au au fost convocaţi prin telegrama din 7 octombrie 1917, trimisă comandanţilor de unităţi. Potrivit centenarulromaniei.ro, în ziua de 20 octombrie anul 1917 la ora 3 d.m. a fost deschisă şedinţa Congresului. 

Mai târziu, Ion Inculeţ, pe atunci ajutor al comisarului gubernial, descria astfel acest episod: „Au sosit la Congres vreo şapte sute de ostaşi, ofiţeri, soldaţi şi marinari, de pe toate fronturile. Congresul s-a deschis cu mare solemnitate în sala Eparhială din Chişinău. Preşedinte a fost ales căpitanul Vasile Cijevski. În ajun se primise la Comisariatul gubernial, de la Primul Ministru Kerenski, o telegramă cu cel mai sever ordin, că nici un congres ostăşesc moldovenesc nu este autorizat şi că sublocotenentul Pântea, falsificatorul ordinului, trebuie să fie găsit, arestat şi sub escortă expediat la stavcă, la Moghilev. Ordinul acesta nu l-am executat şi telegrama n-am arătat-o atunci nimănui pentru a nu descuraja pe congresişti".

Pe ordinea de zi a programul Congresului erau mai multe chestiuni, printre care: autonomia Basarabiei, Basarabia şi ocârmuirea ei (Sfatul Ţării), naţionalizarea şcolilor şi a dregătoriilor din Basarabia, alegerea a trei deputaţi în Sfatul Popoarelor.

Ulterior, în data de 25 octombrie 1917, Congresul a elaborat o serie rezoluţii, cunoscute sub numele de Rezoluţiile Congresului ostaşilor moldoveni.

Acţiunile militarilor au impulsionat tentativele timide ale societăţii civile, care nu reuşea să reglementeze raporturile juridice dintre provincie şi centru, să stabilească statutul juridic al Basarabiei în noile condiţii, să creeze un organ legislativ al Basarabiei ce urma să hotărască destinul provinciei dintre Prut şi Nistru. Congresul Militarilor Moldoveni din toamna anului 1917 a preluat iniţiativa şi şi-a asumat răspunderea pentru destinul provinciei, declarând la 21 octombrie autonomia politică şi teritorială a Basarabiei, iar la 23 octombrie a pus bazele organului legislativ Sfatul Ţării.

Similare
RECOMANDĂRI