100 de cazuri în care cetăţenii nu au respectat regimul de izolare, depistate săptămâna trecută. 3 frizerii au fost închise din cauza încălcărilor
Vizualizari:

100 de cazuri în care cetăţenii nu au respectat regimul de izolare, depistate săptămâna trecută. 3 frizerii au fost închise din cauza încălcărilor

231 de obiective au fost verificate pe parcursul săptămânii trecute de către specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. Dintre acestea, în cazul a 45 de obiective au fost atestate abateri de la normele stabilite, fiind aplicate 25 de procese verbale şi fiind sistată activitatea a 4 unităţi de prestări servicii, dintre care 3 frizerii.

De asemenea, inspectorii ANSA au efectuat 453 controale şi 25 controale comune cu Inspectoratul General de Poliţie, ANSP şi APL, fiind stabilite 55 neconformităţi. Au fost verificate repetat 48 pieţe agroalimentare, fiind întocmite 27 procese verbale.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării monitorizează permanent situaţia în locurile publice (parcuri, staţii de aşteptare, curţile blocurilor), pentru responsabilizarea populaţiei privind respectarea măsurilor de sănătate publică.

Totodată, aceştia sunt antrenaţi în controale comune cu ANSP şi ANSA. În urma măsurilor întreprinse pe parcursul săptămânii trecute, au fost documentate 338 de contravenţii, cele mai multe încălcări ale cetăţenilor, fiind constatate în locurile publice- 131.

De asemenea, au fost înregistrate 179 apeluri la Serviciul 112, cu privire la informarea despre încălcările măsurilor de prevenire a infecţiei COVID-19, observate în locurile publice, iar persoanele care nu s-au conformat cerinţelor au fost sancţionate.

Totodată, au fost cercetate 100 cazuri în care cetăţenii nu au respectat regimul de autoizolare.

Autorităţile reiterează obligativitatea respectării regimului de autoizolare timp de 14 zile pentru:

– persoanele testate pozitiv cu forme uşoare ale bolii;

– persoanele stabilite ca contacţi;

– persoanele vindecate;

– cetăţenii care au intrat pe teritoriul RM.

Rămâne în vigoare interzicerea activităţii tuturor parcurilor de distracţie şi a terenurilor de joacă în perioada pandemiei şi conformarea autorităţile locale în acest sens.

Conform Hotărârii nr. 20 a CNESP din 10 iulie, pct 19, se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidenţă epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu). Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituţiilor publice, de învăţământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecţie.

MSMPS îndeamnă persoanele fizice şi juridice să respecte măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19:

-evitarea aglomeraţiilor şi respectarea distanţei sociale între persoane de minim 1 metru;

-respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

-respectarea regulilor de igienă respiratorie;

-respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabileşte regimul respectiv;

-monitorizarea personală de fiecare persoană fizică a stării de sănătate;

-purtarea măştilor în transportul public, spaţiile comerciale şi spaţii publice închise, în situaţia în care nu poate fi respectată distanţa socială/fizică. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.

Similare
RECOMANDĂRI