10 septembrie - Ziua mondială pentru prevenirea suicidului. De la începutul anului, doar în Chişinău au fost înregistrate peste 50 de cazuri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

10 septembrie - Ziua mondială pentru prevenirea suicidului. De la începutul anului, doar în Chişinău au fost înregistrate peste 50 de cazuri

Ziua mondială pentru prevenirea suicidului, marcată anual la 10 septembrie, oferă oamenilor din lumea întreagă posibilitatea de creştere a gradului de conştientizare cu privire la suicid şi la prevenirea acestuia. Această zi este dedicată prevenirii suicidului şi a comportamentului suicidar.

Tema din 2021 a Zilei mondiale pentru prevenirea suicidului - "Crearea speranţei prin acţiune" - este un prilej de rememorare a faptului că există o alternativă la sinucidere şi îşi propune să inspire încredere tuturor. Este, totodată, un prilej de rememorare a faptului că acţiunile noastre, oricât de mari sau de mici ar fi, pot oferi speranţă celor care se luptă cu această problemă.

Prevenirea sinuciderii este adesea posibilă şi putem avea un rol cheie în acest sens. Prin acţiune putem face diferenţa pentru persoane aflate în cele mai întunecate momente ale vieţii lor - fie ca membru al societăţii, ca şi copil, părinte, prieten, coleg sau vecin. Cu toţii putem juca un rol în sprijinirea celor care se confruntă cu o criză suicidară sau a celor îndoliaţi de o sinucidere.

Unul din 100 de decese la nivel mondial este rezultatul sinuciderii. Este o problemă care poate să ne afecteze pe fiecare dintre noi. Fiecare sinucidere este devastatoare şi are un impact profund asupra celor din jur. Cu toate acestea, prin creşterea gradului de conştientizare, reducerea stigmatizării în jurul sinuciderii şi prin încurajarea acţiunilor de informare, putem reduce cazurile de sinucidere în întreaga lume.

Potrivit datelor oferite de Direcţia de Poliţie Chişinău, de la începutul anului au fost înregistrate 54 cazuri de suicid. În acest sens, oamenii legii vin cu un îndemn către cătăţeni, să fie mai buni unii cu ceilalţi, mai empatici şi grijulii faţă de persoanele dragi, iar părinţii să fie vigilenţi faţă de copii şi să nu rămână indiferenţi la trăirile şi emoţiile lor interioare.

Important! În cazul în care detaliile expuse în material vă neliniştesc, aveţi nevoie de ajutor şi susţinere – adresaţi-vă specialiştilor de la „Linia Verde Prevenire Suicid”. Chat-ul anonim pe www.pentruviata.md este disponibil LIVE între orele 20.00-22.00 în zilele de luni şi joi. În restul zilelor, puteţi expedia un mesaj la adresa de e-mail [email protected]. Mai multe detalii la nr de tel 060806623.

Similare
RECOMANDĂRI