ACTUALITATE

1 decembrie, Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Tinerii, cei mai afectaţi de virus. Un copil infectat la fiecare 100 de secunde

post-img

În fiecare an, la 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Oamenii din întreaga lume sunt alături de persoanele afectate de HIV şi îşi amintesc de cei care şi-au pierdut viaţa din această cauză. În timp ce lumea se luptă să facă faţă unei pandemii în curs de desfăşurare, sute de mii de copii continuă să sufere ravagiile epidemiei HIV.

"În R. Moldova erau înregistrate, la începutul anului curent, peste 13 mii de persoane cu statut determinat HIV. Ceea ce este mai grav e că majoritatea acestor persoane sunt tinere, persoane cu vârsta reproductivă", a spus într-o conferinţă de presă ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ei, situaţia pandemică a avut un impact şi asupra persoanelor cu statut determinat de HIV. "Am avut mai multe provocări la nivel de diagnosticare, de acordare a îngrijirilor medicale", a spus Viorica Dumbrăveanu.

În 2020, atenţia lumii a fost şi este concentrată pe pandemia COVID-19 şi pe modul în care aceasta ne-a afectat viaţa. COVID-19 arată încă o dată modul în care sănătatea este legată de alte probleme ale lumii, cum ar fi drepturile omului, egalitatea de gen, protecţia socială şi creşterea economică.

Având în vedere acest lucru, în 2020 tema Zilei Mondiale este „Solidaritatea globală, responsabilitate comună”.

COVID-19 a demonstrat că, în timpul unei pandemii, nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea nu este în siguranţă. Lăsarea oamenilor în urmă nu este o opţiune dacă vrem să reuşim. Eliminarea stigmatizării şi discriminării, punerea oamenilor în centru şi fundamentarea răspunsurilor noastre în abordarea drepturilor omului şi a abordărilor adaptate la gen sunt esenţiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu HIV şi COVID-19.

Anul trecut, la un minut şi 40 de secunde, un copil sau un tânăr sub 20 de ani a fost infectat cu HIV, a raportat UNICEF, solicitând guvernelor să „protejeze, să susţină şi să accelereze” eforturile de combatere a HIV în rândul copiilor. Eforturile de prevenire şi tratament în cazul copiilor rămân foarte scăzute şi, în 2019, mai puţin de jumătate dintre copiii din întreaga lume nu au avut acces la tratament, a declarat UNICEF într-un raport recent.

Anul trecut, peste 300.000 de copii şi adolescenţi s-au infectat cu HIV şi 110.000 au murit din cauza sindromului imunodeficienţei dobândite (SIDA). „Copiii se infectează în continuare la rate alarmante şi mor în continuare de SIDA. Acest lucru a fost chiar înainte ca noul coronavirus să întrerupă serviciile vitale de tratament şi prevenire a HIV, punând în pericol numeroase vieţi ”, a declarat directorul executiv UNICEF, Henrietta Fore.

Potrivit UNICEF, pandemia COVID-19 a agravat inegalităţile în accesul la serviciile de salvare a vieţii pentru copii, adolescenţi şi mame însărcinate şi există îngrijorări serioase cu privire la faptul că o treime din ţările cu multe cazuri de HIV ar putea suferi perturbări.

„În timp ce lumea se luptă să facă faţă unei pandemii în curs de desfăşurare, sute de mii de copii continuă să sufere ravagiile epidemiei HIV”, a spus Fore.

Tratamentul HIV pediatric şi testarea în unele ţări au scăzut cu 50-70%, iar iniţierea tratamentului nou cu 25-50%, în aprilie şi mai.

38 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu HIV.
25,4 milioane de persoane au accesat terapia antiretrovirală.
1,7 milioane de persoane s-au infectat cu HIV în ultimul an.
690 000 de persoane au murit din cauza bolilor legate de SIDA în ultimul an.

În prezent, nu există un antidot împotriva HIV şi a SIDA, dar există tratamente care îmbunătăţesc calitatea vieţii şi prelungesc speranţa de viaţă a persoanelor seropozitive. Tratamentul destinat pacienţilor infectaţi cu HIV constă în antiretrovirale (ARV), denumirea venind de la tipologia virusului HIV-ul, care este un retrovirus. Experienţa de peste 30 de ani în gestionarea bolii mai arată că singura modalitate eficientă de eradicare a HIV/SIDA o constituie prevenirea, pentru care este importantă cunoaşterea riscurilor unor relaţii sexuale libertine şi a utilizării injecţiilor cu ace nesterilizate.