Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziua Europei, originea sărbătorii şi părinţii Europei Unite

TVR Moldova lansează o nouă campanie - 9 mai, Ziua Europei. Începând de azi şi până pe data de 9 mai, în cadrul acestei campanii vă vom prezenta parcursul european al Republicii Moldova, între obstacole şi progrese. Veţi putea vedea istorii de succes ale cetăţenilor noştri, graţie sprijinului Uniunii Europene. În continuare vă propunem să vedeţi originea Zilei Europei Unite.

Începând cu 1985 a devenit deja o tradiţie ca în ziua de 9 mai să fie marcată pacea şi unitatea în Europa. Până aici nu a fost însă o cale deloc uşoară. Europă Unită a renăscut pe ruinele celui de-al doilea război mondial. Datorită viziunii strategice a politicienilor vremii, Europa a renăscut din propria cenuşă. Pentru a evita o nouă conflagraţie militară, începând cu anii 50 ai secolului trecut, se fac primii paşi pentru liniştea şi pacea pe continent. Pe 5 mai 1949, este creat Consiliul Europei, o adunare în care se discuta despre valorile comune şi cooperarea culturală.

Era însă un organ fără putere de decizie politică. Pe 9 mai 1950, la Paris, în ajunul unui summit al aliaţilor, ministrul de atunci al externelor de la Paris, Robert Schuman propune un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania de Vest. Era o soluţie elegantă pentru a ţine sub control industria siderurgică a Germaniei Federale, acea industrie care a livrat resursele necesare maşinii de război a lui Hitler. Robert Schuman spunea atunci că războiul a izbucnit din cauză că Europa nu a fost unită. 

Germania Federală acceptă propunerea Franţei, pentru ca ulterior, exemplul să fie urmat de alte patru state europene: Olanda, Luxemburg, Belgia şi Italia. Astfel, pe 18 aprilie 1951, la Paris este semnat tratatul de înfiinţare a  Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, iar pe 25 martie 1957, acelaşi grup de ţări creează Comunitatea Economică Europeană şi cea a Energiei Atomice. Grupul celor şase state europene fundamentează drumul spre actuala Uniune Europeană. În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca pe data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

Ziua de 9 mai coincide şi cu Ziua Victoriei asupra Germaniei hitleriste, sărbătorită cu mult fast în spaţiul ex-sovietic, în special Rusia. Fără a se menţiona însă că fără ajutorul aliaţilor, în special al SUA, URSS nu ar fi făcut faţă agresiunii germane. În Europa de Vest, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial este marcat anual pe 8 mai, zi în care, de fapt, Germania semnează al doilea şi ultimul act al capitulării necondiţionate.  

 
RECOMANDĂRI