9 Mai Ziua Europei

VIDEO. Ziua Europei - o zi a reconcilierii. „S-a pus capăt escaladării unui eventual conflict militar”

9 mai, când este marcată Ziua Europei, poate fi considerată o zi a reconcilierii istorice, odată cu adoptarea declaraţiei Schuman din 1950. Specialistul în relaţii internaţionale şi studii europene Viorica Ţîcu susţine că bazele situaţiei economice prospere de astăzi din cadrul Uniunii Europene au fost puse în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„În Republica Moldova, Ziua Europei este percepută confuz, din cauza dezbinării ideologice. Dacă ne referim la contextul istoric, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, asistăm la un proces dublu. Pe de o parte vorbim despre un proces postbelic de reconstrucţie din punct de vedere politic, dar avem şi aspectul economic. Din acest punct de vedere, ceea ce s-a întâmplat la 9 mai 1950 prin declaraţia Schuman, a fost o reconciliere istorică. 

Este vorba despre Franţa şi Germania, două mari state, care s-au războit foarte mult timp. Germania a fost învinsă în cel de-al Doilea Război Mondial. Nici nu putem să ne imaginăm că în cinci ani s-a putut ajunge la un consens privind reorganizarea postbelică a Europei. Dar au trecut peste toate problemele şi au ajuns la o reconciliere istorică. 

Astfel, 9 mai, Ziua Europei, este o zi a reconcilierii, o zi care a pus bazele procesului de unificare europeană. Nu a fost uşor. Pasul făcut de Franţa şi Germania nu a fost uşor”, afirmă Viorica Ţîcu.

Potrivit expertului în studii europene, Ziua Europei poate fi considerată şi o zi victoriei.

„Prin acest compromis s-a pus capăt unui eventual conflict militar. Ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă a generat bunăstarea de la etapa actuală. Bazele s-au pus în acei ani”, conchide expertul.

Ziua Europei

În fiecare an, la 9 mai, de Ziua Europei, este marcată istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de Externe Robert Schuman, care a propus un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), la 1 mai 2004 încă 10 state: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România, ulterior Croaţia. Uniunea Europeană are în prezent 28 de state membre.