9 Mai Ziua Europei

VIDEO. Politologul Mihai Cernencu: „UE - un proiect epocal care a eliminat războiul în relaţiile dintre statele europene”

Uniunea Europeană este un proiect epocal, care în pofida problemelor va rezista şi va continua să promoveze politici centrate pe principiile şi democraţiile statului de drept. De această părere este politologul Mihai Cernencu, care afirmă că deşi Brexitul poate cauza probleme Uniunii, totuşi vor fi găsite soluţii.

„Un cetăţean spunea că Europa merge din probleme în probleme. Dar până la urmă elita europeană încearcă să găsească soluţii pentru problemele care au apărut acum. Ideea Europei cu două viteze nu prea este privită cu ochi buni în estul Europei, dar ţările care nu vor să urmeze această strategie pot să meargă paralel, cum o face de exemplu Suedia, ea nu are monedă unică. Danemarca la fel a efectuat un referendum în 2001 referitor la adoptarea sau nu a monedei euro, iar cetăţenii nu au acceptat euro”, afirmă politologul.

Acesta precizează că în pofida Brexitului, Uniunea Europeană îşi va continua drumul, fiind un proiect epocal care a eliminat războiul în calitate de instrument în relaţiile dintre statele europene.

„Părăsirea de către Marea Britanie a Uniunii Europene a creat mari probleme pentru Irlanda de Nord, căci în urma Brexitului ar putea fi închis hotarul cu Irlanda, ceea ce este o problemă. La fel, Scoţia sau Gibraltar ar putea crea probleme. 

Consecinţele Brexitului vor fi simţite. Marea Britanie este astăzi marele centru financiar al Uniunii Europene, iar în condiţiile actuale multe dintre companiile şi centrele financiare care erau plasate în Londra îşi caută un alt sediu, vin în partea continentală a Europei. Marea Britanie nu se va pierde, marele imperiu britanic are acea demnitate a unui mare stat, dar a creat bulversare în cadrul Uniunii Europene. Vom vedea peste doi ani care vor fi consecinţele, atât pentru Europa cât şi pentru Marea Britanie. Rămâne problema cetăţenilor europeni pe teritoriul Marii Britanii şi peste un milion de britanici în UE. Asta este o mare problemă. Le trebuie garantate drepturile acestor cetăţeni. 

Să sperăm că Marea Britanie este ultimul stat care părăseşte Uniunea Europeană, iar UE îşi va continua drumul, pentru că este un proiect epocal, care a eliminat războiul în calitate de instrument în relaţiile dintre statele europene. Până la momentul actual nu am avut niciun incident de acest gen pe continentul european”, punctează Mihai Cernencu.

Ziua Europei

În fiecare an, la 9 mai se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de Externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi la 18 aprilie 1951 a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat la 25 martie 1957 Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, zece state noi: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, iar la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România şi ulterior Croaţia. Uniunea Europeană are în prezent 28 de state membre.

Doina Salcuţan, TVR MOLDOVA