9 Mai Ziua Europei

VIDEO. Fostul ambasador al Moldovei în SUA: Este imposibil să crezi că Uniunea Europeană ar putea să dispară din viaţa cetăţenilor moldoveni

Republica Moldova nu ar putea exista în afara Uniunii Europene. Economia Moldovei este strâns legată de piaţa UE, încât ar fi imposibil să fie direcţionată spre alte pieţe de desfacere. Totodată, majoritatea tinerilor din Republica Moldova se identifică cu valorile pe care le promovează Uniunea Europeană, astfel încât ruperea lor de această comunitate ar însemna un şoc cultural.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de către fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Igor Munteanu. 

„Este imposibil să crezi că Uniunea Europeană ar putea să dispară din viaţa cetăţenilor moldoveni. În primul rând datorită condiţionărilor economice, nu există nicio cale de reîntoarcere spre piaţa estică. Rusia nu ar înghiţi produsele noastre şi nu ar putea să achite pentru serviciile, vinurile sau textilele noastre. Majoritatea produselor noastre deja şi-au găsit destinaţiile în Europa occidentală. Vorbim despre 63% din exporturi, nu ne putem juca cu asta. Spaţiul euroasiatic nu poate consuma aceste produse, chiar şi din partea unei ţări mici ca Republica Moldova. Mai mult, este o tentaţie foarte puternică a tinerilor să se identifice cu ceea ce se întâmplă în Europa şi nu cu ceea ce se întâmplă în Kazahstan sau Kârgâstan. Dispariţia Uniunii Europene din viaţa acestor tineri cred că ar fi un şoc şi nu cred că multă lume ar accepta.”

„Există şi ceea ce se numeşte obligaţii din partea Uniunii Europene, pe care nu ar trebui s-o excludem. Parteneriatul estic nu este o chestie de moft sau orgoliu de a avea o politică în zona Europei de Est, ci este un fel de angajament al UE de a avea o politică de stabilizare şi reforme la periferiile sale. Nici UE nu ar putea să facă un pas înapoi şi să spună că gata, denunţăm parteneriatul estic. Există obligaţie expres formulată în strategia globală de securitate care nu poate fi scoasă din viaţa UE. Nu cred că Uniunea Europeană poate să dea înapoi făcând loc Rusiei de exemplu, ca să se manifeste în această regiune”, a declarat Igor Munteanu pentru TVR MOLDOVA.

Ziua Europei

În fiecare an, la 9 mai se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de Externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi la 18 aprilie 1951 a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat la 25 martie 1957 Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, zece state noi: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, iar la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România şi ulterior Croaţia. Uniunea Europeană are în prezent 28 de state membre.
 
Doina Salcuţan, TVR MOLDOVA