Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

TVR MOLDOVA - 5 ani. O campanie în care vă prezentăm crearea şi evoluţia postului nostru de televiziune

După şapte ani în care i-a fost interzisă emisia, la 1 decembrie 2013 Televiziunea Română revine în Republica Moldova. Relansarea postului public de televiziune, le-a readus românilor din Basarabia istorică emisiunile preferate, care promovează valorile româneşti şi cele europene. La un an de la lansarea postului TVR Moldova, este prezentat publicului şi primul jurnal de ştiri creat în Republica Moldova. În preajma zilei naţionale a tuturor românilor, dăm start campaniei "TVR Moldova – 5 ani", o campanie în care vă prezentăm crearea şi evoluţia postului nostru de televiziune.

„Buna seara, Chişinău! Buna seara, România”!. Aşa începea primul jurnal de ştiri al Televiziunii Române in Basarabia istorică. Se întâmpla exact la un an de când TVR şi-a recăpătat dreptul de a emite din nou în Republica Moldova. Creat cu multă emoţie şi pasiune de o echipă mică de reporteri, primul telejurnal Moldova era prezentat încă din studioul de la Bucureşti. Totul se făcea sub monitorizarea strictă a producătorilor şi editorilor din România, care au pus pe roate cel mai profesionist şi echidistant buletin de ştiri de pe piaţa media din Republica Moldova.

„Ţin minte că am plecat din Bucureşti cu două maşini noi, inscriptionate cu TVR. Îmi aduc aminte cum un şofer de troleibuz, care circula pe bulevardul Ştefan cel Mare, a claxonat şi ne-a arătat semnul victoriei, bucuros că vede maşina televiziunii române în republică. Asta ne-a dat speranţa că ceea ce vom face acolo va fi de bun augur.

Într-o redacţie mică de ştiri se lucra la turaţii maxime. Câţiva reporteri, ghidaţi de experienţa jurnaliştilor de la Bucureşti încercau să acopere toate evenimentele importante din ţară”, spune Violeta Iorgulescu, producător TVR.

„Se filma toată ziua, se redacta şi se monta într-un ritm nebunesc. Seara existau şi transmisiuni pentru TVR 1, pentru principalul buletin de la Bucureşti. Colegii noştri de la Chişinău au înţeles că totul se clădeşte cu trudă şi mă bucur că niciunul n-a abandonat”, povesteşte Raluca Belciu, editor TVR.

A fost greu, iar uneori chiar extenuant, spun primii reporteri TVR MOLDOVA . Cu entuziasm şi cu dorinţa de a le prezenta românilor din Republica Moldova altfel de ştiri, corecte şi echidistante, s-a reuşit transformarea Telejurnalului Moldova în una dintre principalele surse de informare din ţară.

Irina Bejenaru, jurnalist TVR MOLDOVA : „TVR a revenit la Chişinău cu foarte puţine resurse, dar cu foarte mult entuziasm. Munceam mult, eram puţini şi alergam de la filmare la filmare... Eram mândri pentru că dacă ne uitam la alţi colegi vedeam că nu suntem cu nimic mai prejos, eram chiar foarte buni”.

Ileana Pîrgaru, jurnalist TVR MOLDOVA : „Eu îmi amintesc cu multă nostalgie de începuturile TVR MOLDOVA , când eram o redacţie foarte mică, eram doar 4 reporteri care toată ziua scriam, filmam, montam, astfel încât să reuşim să mediatizăm toate evenimentele importante din ţară. Iar la sfârşitul zilei, la Telejurnal să le prezentăm telespectatorilor realitatea completă. Sigur nu am fi reuşit fără sprijinul colegilor noştri de la Bucureşti care ne-au fost şi ne sunt în continuare un model de profesionalism şi corectitudine”.

TVR a revenit în casele românilor din Republica Moldova exact atunci când spaţiul mediatic dintre Prut şi Nistru era invadat de surse media pro-Kremlin, care făceau abstracţie de dezideratul european al cetăţenilor.

Vitalie Guţu, jurnalist TVR MOLDOVA : „După mine, TVR MOLDOVA este un antidot la propaganda rusească. Asistăm astăzi la apariţia a foarte multe portaluri, posturi de televiziune, care au o politică pro-estică, dar misiunea noastră este aici, în RM să promovăm valorile democratice, valorile româneşti, idealurile europene. Să aducem cât mai aproape familia europeană de cetăţenii RM”. 

La scurt timp de la lansare, TVR MOLDOVA şi-a recăpătat statutul de lider printre preferinţele publicului cu valori pro-româneşti şi pro-europene din Republica Moldova.

„Pe 1 decembrie 2013 reveneam cu emisia în Basarabia istorică, au trecut 5 ani frumoşi în care am demonstrat că reuşim să  consolidăm echipe. În care Televiziunea Română a investit în RM, ani care au adus producţii frumoase, telespectatorii ştiu foarte bine că pe lângă ediţiile speciale, ştiri, analiză politică, am dezvoltat şi producţii sociale, şi de divertisment”, spune Cristina Leorenţ, director TVR Internaţional.

De-a lungul celor 5 ani de existenţă, echipa TVR MOLDOVA a fost distinsă cu premii la numeroase concursuri. Premii care vin să confirme calitatea ştirilor şi emisiunilor.
 
„Avem colegi, reporteri care au primit disctinctii din partea autoritatilor din acest stat .Noi cei de aici, chiar dacă ne despart câteva ore distanţă de colegii de la Chişinău suntem mândri de ceea ce se întâmplă şi colaborăm pe ambele maluri ale Prutului”, mai spune Violeta Iorgulescu.

La fel de ambiţioasă şi cu noi realizări. Astfel îşi propune echipa TVR Moldova să fie şi în 2019.

Cristina Leorenţ, director TVR Internaţional: „Avem câteva elemente importante anul viitor, avem campania electorală pe care o vom reflecta la TVR MOLDOVA, chiar în debutul anului, avem frumosul proiect Eurovision, care se va realiza în coproducţie cu TVR MOLDOVA aşa cum a fost Cerbul de aur în 2018, avem Cerbul de aur în toamnă şi bineînţeles că vom continua campaniile pe care sperăm să le facem cel puţin la fel de atractive ca cele din 2018”.

De la lansare, TVR MOLDOVA şi-a extins considerabil producţia media. Acum prezentăm telespectatorilor noştri pe lângă buletinele de ştiri, emisiuni de analiză politică şi a realităţilor externe, emisiuni sociale şi de divertisment. Toate -  pentru a aduce publicului din Republica Moldova spaţiul valoric românesc şi european.
RECOMANDĂRI