31 August Limba Noastra Cea Romana

Ziua Limbii Române, marcată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Academia Română

post-img

Ziua Limbii Române este marcată, pe 31 august, de autorităţi şi instituţiile publice, de reprezentanţele diplomatice, institutele culturale ale României şi de instituţiile româneşti din străinătate prin evenimente cultural-educative.

La Academia Română a avut loc o dezbatere cu tema „Renaşterea şi reînnoirea limbii române în diasporă“. Academicienii le-au cerut guvernanţilor atenţie la sistemul de învăţământ românesc şi la cultură. La rândul său, ministrul pentru Românii de Pretutindeni a promis o implicare mai mare pentru copiii români din diasporă.

Premierul Mihai Tudose transmite de Ziua Limbii Române că e nevoie de unitate în jurul valorilor naţionale.

„Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Ziua Limbii Române. Din perspectiva Centenarului Marii Uniri, conştientizăm, o dată în plus, nevoia unităţii în jurul valorilor noastre naţionale. Suntem chemaţi, de Ziua Limbii Române, să ne cinstim părinţii, de la care învăţăm primele cuvinte în limba maternă, dascălii, scriitorii, ziariştii - cât şi eroii, care au apărat, deseori prin jertfă, integritatea noastră naţională. Ziua Limbii Române este ziua noastră, a tuturor! La mulţi ani, dragi români, oriunde v-aţi afla! La mulţi ani limbii române!", a scris premierul Mihai Tudose, pe contul personal de Facebook.

Totodată, şeful Executivului a amintit un citat din poetul Nichita Stănescu: „Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte”.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri, proiectul de lege prin care se instituie ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013. Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Aprobarea în Senat a avut loc în şedinţa din 6 decembrie 2011, Camera Deputaţilor fiind decizională.

28 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc româneşte.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând din anul 1990. În urma solicitărilor celor circa 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menţionând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română. Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoarea naţională ''Limba noastră cea română'', iar în 1994 denumirea sărbătorii a fost schimbată în ''Limba noastră''. Cu toate acestea, sărbătoarea continuă să rămână cunoscută ca Ziua Limbii Române, rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova fiind consfinţit şi în Declaraţia de independenţă adoptată la 27 august 1991.

În anul 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august, zi în care în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Limbii Române, să fie sărbătoare naţională a acestor comunităţi româneşti, urmând ca, începând cu anul 2012, ea să fie sărbătorită în toate aceste comunităţi. De asemenea, au solicitat şi celorlalte asociaţii şi organizaţii româneşti din întreaga lume să proclame ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române şi să o serbeze ca atare.