Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Vladimir Beşleagă: Renaşterea limbii române trebuie să înceapă din familie

Limba română este piatra de temelie a identităţii poporului român, iar în Republica Moldova limba vechilor cazanii trebuie să renască din familie, de la mama. O spune clar şi răspicat scriitorul Vladimir Beşleagă. Tot el afirmă că toţi cei care promovează minciuna sovietică şi spun că vorbim limba moldovenească sunt nişte - citam - fosile rătăcite.

Vladimir Beşleagă menţionează că legislaţia privind funcţionarea limbilor pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, adoptată acum 28 de ani, nu mai este actuală. Cadrul legal trebuia ajustat, spune prozatorul, iar minciuna sovietică din Constituţia Republicii Moldova trebuia eliminată de-a lungul acestor ani.  

„Nu s-a întâmplat, pentru că iniţiativele de atunci au fost blocate, subminate, torpilate şi aşa a rămas”, a spus Vladimir Beşleagă.

Cu toate acestea, limba română îşi câştigă locul. Însă încet şi insuficient, consideră Beşleagă.

„Asta graţie posturilor TV, graţie radiourilor, bibliotecilor, dar nu în măsura în care s-ar cere. Ea are efecte insulare. Renaşterea limbii trebuie să înceapă de acasă, de la cei şapte anişori, din familie, de la mama”, a adăugat scriitorul.

Renaşterea limbii române, mai spune marele scriitor, trebuie să pornească şi de pe băncile şcolii. Limba română este piatra de temelie a identităţii poporului român de pe ambele maluri ale Prutului, iar cei care susţin că vorbesc limba moldovenească sunt nişte rătăciţi, adaugă Vladimir Beşleagă.
 
RECOMANDĂRI