Sursa foto:Buzau Media Vizualizari:

VIDEO. Povestea Imnurilor naţionale ale României. „5’ DE ISTORIE”, o emisiune marca TVR

Decanul Facultăţii de Istorie de la Universitatea Bucureşti, profesorul Adrian Cioroianu, ne prezintă istoria unuia dintre simbolurile naţionale ale României, Imnul Naţional.

De-a lungul istoriei sale statale, România a avut şase imnuri de stat. Primul imn a apărut în anul 1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. În urma unui concurs public al cărui premiu era de 100 de galbeni, câştigătorul a fost compozitorul şi violonistul Eduard Hubsch, cu piesa „Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor". Melodia nu a avut însă versuri până în anul 1881, când poetul Vasile Alecsandri a compus textul pentru viitorul „Imn regal român", intonat, pentru prima dată, la încoronarea regelui Carol I, în anul 1884.

Între 1866 şi 1947, România a avut un alt imn, cel regal. În perioada comunistă, România a schimbat patru imnuri, „Zdrobite cătuşe", „Te slăvim, Românie!" şi „Pe-al nostru steag e scris Unire", şi „Trei culori cunosc pe lume", imn care a fost intonat până la sfârşitul anului 1989.

După revoluţie, „Deşteaptă-te române!” a devenit imnul de stat al României.
Similare
RECOMANDĂRI