Actualitate

Anatol Șalaru: Uniunea Europeană nu vrea să lase Republica Moldova într-o zonă gri

post-img
Anatol Șalaru
Sursa foto: Facebok/Anatol Șalaru

Semnarea unui acord de cooperare în domeniul securității și apărării dintre Chișinău și Bruxelles este un semnal clar că Uniunea Europeană nu vrea să lase Republica Moldova într-o zonă gri. Opinia aparține ex-ministrului Apărării, Anatol Șalaru, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „De ce este nevoie de acordul cu UE în domeniul apărării?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit ex-ministrului Apărării, acordul de cooperare va oferi Republicii Moldova posibilitatea unui schimb eficient de informații cu serviciile de inteligență ale țărilor membre și va întări capacitatea instituțiilor statului de a face față atacurilor hibride ale Rusiei.

Potrivit presei internaționale, Republica Moldova și Uniunea Europeană urmează să semneze un acord de cooperare pe domeniile securității și apărării. Potrivit documentului, Republica Moldova va beneficia de schimb de informații, exerciții militare comune și va fi inclusă în procesul de achiziții comune a armelor.

„Acest document a apărut foarte târziu și mă bucur că guvernarea de la Chișinău nu a refuzat să semneze un asemenea document, nu s-a împotrivit, pentru că au fost mai multe cazuri când Chișinăul s-a împotrivit inițiativelor europene. Acest acord a apărut acum și asta vorbește despre faptul că Uniunea Europeană nu vrea să lase Republica Moldova într-o zonă gri și că Republica Moldova face parte din lista de priorități a Uniunii Europene. Uniunea Europeană vrea să ajute la consolidarea capacității noastre de apărare, nu doar în domeniul militar. Republica Moldova a primit statut de stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, a fost invitată să înceapă negocierile de aderare, și în acest context, Republica Moldova trebuie să corespundă cerințelor Uniunii Europene în ceea ce privește securitatea statului. Dar să nu înțeleagă oamenii greșit, Republica Moldova nu va primi armament, nu va avea armată străină pe teritoriul ei, că deja o are pe cea rusă, care staționează ilegal”, a spus ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru.

Potrivit lui Anatol Șalaru, prin acordul ce urmează a fi semnat, Uniunea Europeană nu-și propune înarmarea Republicii Moldova. Potrivit ex-ministrului, Uniunea Europeană poate oferi ajutor financiar Republicii Moldova, însă autoritățile constituționale vor decide cum sunt cheltuiți banii și dacă aceștia vor fi destinați achiziției de echipament miliar.

„Ceea ce ține de dotarea militară, există alt cadru, există inițiativa „Defense Capability Building” prin care țările membre NATO pot să acorde ajutor militar Republicii Moldova, tehnică militară, armament, dacă doresc să o facă. Iar acordul despre care vorbim azi nu înseamnă oferire de armament, Republica Moldova va putea procura, dacă va avea bani, prin anumite proiecte, utilaje militare, echipamente, muniții, dacă va avea bani să le cumpere, dar Uniunea Europeană nu va înarma Republica Moldova. Poate să acorde ajutor financiar, cum a fost și până acum, la procurarea unui radar. În curând, cred că va veni și al doilea radar. Republica Moldova poate primi ajutor logistic, informații de la serviciile de inteligență ale țărilor UE. Va primi ajutor la consolidarea instituțiilor statului. Dar cei care de pe acum se pregătesc să trâmbițeze că Republica Moldova va fi atrasă într-un război, greșesc. Noi trebuie să contracarăm asemenea informații care fac parte din acest război hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva noastră pe toate căile”, a mai spus Anatol Șalaru.

Fostul ministru al Apărării mai spune că Rusia nu va renunța la ideea sa de răsturnare a guvernării proeuropene de la Chișinău, iar propaganda și dezinformarea vor fi principalele arme ale Kremlinului în acest sens.

„Guvernările au încercat mulți ani să cocheteze și cu Uniunea Europeană, și cu Rusia și acum s-a înțeles că nu se mai poate acest lucru. Războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei dă temei de îngrijorare atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană că Rusia nu se va opri și va încerca să recâștige guvernarea de la Chișinău. Prin diferite metode de destabilizare, iar noi avem nevoie de sprijinul serviciilor europene, care au livrat serviciilor noastre informații antitero, de spălare a banilor, informații despre încercările de destabilizare. Toate acestea vorbesc despre necesitatea unui asemenea acord. Este mult mai bine să-l avem, decât să nu-l avem”, a mai spus ex-ministrul Apărării.

Dezbaterea publică la tema „De ce este nevoie de acordul cu UE în domeniul apărării?” este ediția a 305-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter