Politic

Oportunitățile de intensificare a relațiilor moldo-germane, discutate în cadrul unei vizite de lucru la Bundestag

post-img
întrunire

Un grup de deputate din Parlamentul Republicii Moldova s-au aflat, în perioada 14 – 16 mai, într-o vizită de lucru la Bundestagul german. Din delegație au făcut parte președinta Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania, Mariana Lucrețeanu, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, și vicepreședinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Natalia Davidovici.

În cadrul vizitei de lucru, deputatele au discutat cu vicepreședinta Bundestagului german Katrin Göring-Eckardt, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Michael Roth, președintele Comisiei pentru afaceri europene, Anton Hofreiter, directorul adjunct al Bundesratului german, Georg Kleemann, cu mai mulți parlamentari. De asemenea, pe agenda vizitei s-au regăsit întrevederea cu ministrul de stat la Ministerul Federal de Externe, Tobias Lindner, precum și discuții cu reprezentanți ai unor importante think tank-uri care promovează democrația.

Discuțiile s-au axat pe oportunitățile de intensificare a relațiilor dintre Republica Moldova și Republica Federală Germania în mai multe domenii-cheie, precum și suportul acordat de autoritățile de la Berlin în parcursul european al țării noastre. „Germania susține obiectivul Republicii Moldova de stabilizare și dezvoltare pe termen lung prin reforme durabile care promovează democrația și statul de drept. Ne propunem să trecem de la abordarea de vecinătate, tipică Parteneriatului Estic, la perspectiva unui viitor membru al Uniunii Europene”, a accentuat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru.

„Apreciem dialogul intens la nivel politic și diplomatic dintre țările noastre. Germania este unul din cei mai importanți parteneri pentru Moldova în calea noastră de aderare la Uniunea Europeană”, a menționat, în cadrul discuțiilor, președinta Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania, Mariana Lucrețeanu.

„Drumul nostru către Europa nu va fi ușor, dar nu suntem singuri. Alături de noi sunt partenerii noștri, printre care Germania, care este o țară mare și respectată, cu cea mai puternică economie din Europa, cu o vastă experiență în realizarea reformelor, cu cele mai noi tehnologii și, cel mai important, cu dorința sinceră de a ne ajuta”, a punctat vicepreședinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Natalia Davidovici.

Cheltuielile de cazare, de transport în Germania și de traducere au fost suportate de Parlamentul Federal German.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter