Economic

Analiză. Producătorii basarabeni renunță viţă de vie cu productivitate scăzută și cultivă soiuri cu productivitate înaltă

Analiză. Producătorii basarabeni renunță viţă de vie cu productivitate scăzută și cultivă soiuri cu productivitate înaltă

Un studiu realizat de expertul în politici economice Veaceslav Ioniţă arată că in Republica Moldova se reduc suprafetele cultivate cu viţă de vie cu productivitate scăzută şi cresc cele cu productivitate înaltă. Noile tehnologii cresc calitatea si au dus la creșterea exporturilor de vin în Uniunea Europeană România, Belarus sau Georgia. Exportul în Federaţia Rusă a scăzut de la 80% la doar 2,6%.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert IDIS Viitorul: „Deci, noi în prezent avem foarte multe plantaţii hiperintensive care au o productivitate cu mult mai înaltă decât a fost cele vechi. Cel mai mult este în Cahul, urmat de Găgăuzia, Hânceşti, Călăraşi şi Străşeni.”

Regiunile cu cea mai mare producţie de vin, în ultimii cinci ani, sunt: zona Chişinău, cu o cotă de aproape 26%, UTA Găgăuzia cu 19,2%, urmate de raionul Cantemir cu 11,5%, raionul Cahul cu 10% şi Străşeni 6,2%.

PRODUCŢIE DE VINURI PE REGIUNI

Municipiul Chişinău- 25,9%
UTA Găgăuzia- 19,2%
Raionul Cantemir- 11,5%
Raionul Cahul- 10%
Raionul Străşeni- 6,2%

La exporturi, România se află pe prima poziţie la destinatari cu peste 24%. Este urmată de Belarus cu peste 17%, Georgia, Cehia şi Polonia cu sub 10%.


EXPORT VIN

România- 24,4%
Belarus- 17,7%
Georgia- 7,3%
Cehia- 6,4%
Polonia- 6,3%


VEACESLAV IONIŢĂ, expert IDIS Viitorul: „În prezent noi am ajuns să exportăm vinuri în Federaţia Rusă în valoare de 3, 6 milioane. De fapt exportul de vinuri în FR a scăzut de la 80% la 2,6%.  Ceea ce producem noi este bun, dar este incomparabil cu potenţialul nostru şi da, avem regiuni cu care ne putem mândri că sunt regiuni vinicole.”

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Suntem în primele 16 țări pe glob care producem struguri și vin de calitate. Suntem o țară agricolă cu un foarte mare potențial.Calitatea noastră este recunoscută pe plan internațional. Astăzi dezvoltăm relația RM-UE pe segmentul de export al produselor. Avem rezultate remarcabile. Am luat locul I a exportul în UE de prune în 2023, suntem pe locul III la exportul de nucă în UE.”

În 2023, Republica Moldova a exportat vin în valoare de 138 de milioane de dolari.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter